ازابتداتا انتها، درباره قارچ

مراحل پرورش قارچ

۷ مطلب در مهر ۱۳۹۸ ثبت شده است

به گزارش خبرگزاری فارس از کرمانشاه، مصرف قارچ‌های سمی توسط برخی از شهروندان در استان کرمانشاه موجب مسمومیت صدها نفر و فوت چند تن شد و این موضوع در استان‌های دیگر کشورمان نیز مشاهده شد که رسانه‌های مختلف در این زمینه خبرهای مختلفی را منتشر کرده و پیگیری‌های لازم را انجام دادند.

هر سال در فصل بهار با وقوع رعد و برق و بارش باران، شاهد رشد قارچ در طبیعت هستیم که امسال به‌دلیل وجود هوای مناسب، دمای هوای سازگار با شرایط رشد قارچ‌های خودرو (۲۷ تا ۳۱ درجه سانتی‌گراد)، رطوبت کافی و نور مناسب؛ میزان رویش قارچ‌های خودرو افزایش یافت که این موضوع با افزایش میزان استفاده از آن در بین مردم رابطه مستقیم پیدا کرد.

خبرگزاری فارس استان کرمانشاه از ابتدای شیوع مسمومیت ناشی از مصرف قارچ‌های سمی خودرو در طبیعت، اقدام به پیگیری این موضوع کرد تا اینکه روزهای گذشته خبری در جامعه اشاعه پیدا کرد که چند نفر با مصرف قارچ‌های پرورشی نیز مسموم شده‌اند و از آن‌جا که متولیان امر همواره مصرف قارچ‌های پرورشی را بدون خطر اعلام کردند، خبرنگار فارس در کرمانشاه جوانب این موضوع را از مسؤولان مربوطه جویا شد.

 

*سم موجود در قارچ‌های سمی آمانیتا و معروف به کلاهک مرگ است

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در گفت‌و‌گو با خبرنگار فارس در کرمانشاه، اظهار داشت: وجود هوای گرم و رطوبت زیاد، زمینه مناسبی برای رویش قارچ‌های خودرو در استان کرمانشاه ایجاد کرده است و در بیشتر نقاط این قارچ‌ها سمی هستند.

ابراهیم شکیبا خاطرنشان کرد: سم موجود در بیشتر قارچ‌های سمی روییده شده در نقاط مختلف استان کرمانشاه آمانیتا و معروف به کلاهک مرگ است که منجر به بالا رفتن آنزیم کبد و آسیب دیدن جدی این بخش از بدن می‌شود.

وی با اشاره به اینکه فلزات سنگین در قارچ‌های روییده شده موجود در طبیعت یافت شده است، تصریح کرد: افراد مصرف‌کننده باید بدانند خوردن این نوع قارچ در بلندمدت برای سلامتی خطرناک است و در این زمینه هشدارهای بسیاری از طرق مختلف به مردم داده شده است.

 

*قارچ‌های فله‌ای سالم را هم جمع‌آوری می‌کنیم

مسئول بهداشت محیط مرکز بهداشت کرمانشاه نیز در گفت‌و‌گو با خبرنگار فارس در کرمانشاه، اظهار داشت: به‌دنبال این هستیم که قارچ‌های پرورشی در بسته‌بندی استاندارد به مصرف‌کنندگان عرضه شود و عرضه قارچ‌های فله‌ای نباید در بازار صورت بگیرد.

بهمن خدادادیان با بیان اینکه گلخانه‌های پرورش قارچ باید با توجه به نیاز بازار مصرف به‌صورت بسته‌بندی بهداشتی و استاندارد تولیدات خود را در اختیار مردم قرار بدهند، گفت: قارچ‌های فله‌ای را در بازار حتی اگر سالم هم باشد را براساس تذکر و اعلام قبلی جمع‌آوری می‌کنیم، چراکه در زمینه حفظ سلامت شهروندان و ایجاد آرامش روانی در جامعه لحظه‌ای درنگ و تعلل نمی‌کنیم.

به گفته وی، مکاتبه رسمی از طرف مرکز بهداشت استان کرمانشاه با سازمان جهاد کشاورزی استان و معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی استان کرمانشاه در زمینه الزام تولیدکنندگان و عرضه‌کنندگان قارچ پرورشی به انجام بسته‌بندی مناسب انجام پذیرفته است و رونوشت این نامه اداری به دادستانی عمومی و انقلاب استان و فرمانداری کرمانشاه ارسال شده است.

*چه موقع قارچ‌های پرورشی سمی می‌شود؟

وی نگه‌داری نامناسب قارچ‌های پرورشی، دمای نامناسب در زمان نگه‌داری، فرآوری نامناسب و رعایت نکردن نکات بهداشتی را موجب سمی شدن این نوع قارچ‌ها دانست و افزود: طی روزهای اخیر حدود نیم تن قارچ از سطح بازار به‌دلیل نداشتن شرایط مناسب نگه‌داری با حکم دستگاه قضایی در کرمانشاه جمع‌آوری شد.

خدادادیان شرایط نامناسب رشد و استفاده از کود نامناسب را از دیگر عوامل سمی شدن قارچ‌های پر.رشی گل‌خانه‌ای عنوان کرد و متذکر شد: سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه باید بر بسته‌بندی قارچ‌های پرورشی در گل‌خانه‌ها نظارت داشته باشد.

وی مسؤولیت نظارت بر عرضه قارچ‌های پرورشی گل‌خانه‌ای را متوجه مسؤول فنی سازمان جهاد کشاورزی استان و کارشناس غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه دانست و گفت: شبکه بهداشت و درمان نیز بر عرضه مواد خوراکی در بازار نظارت می‌کند.

 

* قارچ‌های پرورشی نیز باید بسته‌بندی استاندارد داشته باشند

مسئول بهداشت محیط مرکز بهداشت کرمانشاه ادامه داد: اگر شرایط نگه‌داری هر ماده غذایی در زنجیره مناسب نباشد، فاسد می‌شود و قارچ‌های پرورشی گل‌خانه‌ای نیز باید بسته‌بندی استاندارد با درج تاریخ تولید و مصرف و شرایط بسته‌بندی و نگه‌داری را داشته باشند تا مصرف‌کنندگان بدانند چگونه این ماده خوراکی را مصرف کنند.

وی تصریح کرد: مواد خوراکی تاریخ مصرف گذشته از جمله قارچ تولید سم کرده و در مورد اغلب مواد خوراکی که به‌صورت فله‌ای عرضه می‌شود با مشکلات زیادی مواجه می‌شویم که اخیرا در مورد عرضه کمپوت‌های تاریخ مصرف گذشته به مواردی برخورد کردیم و اقدامات قانونی در این خصوص انجام گرفت.

این مسؤول با اشاره به اینکه روزهای گذشته به‌دنبال جمع‌آوری قارچ‌های فله‌ای در بازار اقدام به نظارت کردیم که تعداد ۸۰۰ کنسرو تاریخ مصرف گذشته جمع‌آوری و معدوم کردیم که برخی فروشندگان با قیمت پایین اقدام به فروش این موارد خوراکی می‌کردند، یادآور شد: هر ماده خوراکی شرایط بسته‌بندی خاصی دارد که باید زیر نظر کارشناسان مربوطه انجام بگیرد و نکات لازم رعایت شود.

خدادادیان زنجیره بسته‌بندی مواد غذایی را دارای شرایط خاصی دانست که باید رعایت شود و عنوان کرد: نمونه‌برداری از مواد غذایی بسته‌بندی شده در مراحل نظارت فنی و بهداشتی انجام می‌گیرد و خوردن قارچ خوراکی سالم با بسته‌بندی استاندارد برای شهروندان هیچ مشکلی ایجاد نمی‌کند.

مسئول بهداشت محیط مرکز بهداشت کرمانشاه خاطرنشان کرد: عرضه و مصرف قارچ‌های فله‌ای در برخی اماکن جای نگرانی دارد که در این مورد اعلام خطر صورت گرفته است و ادارات، سازمان‌ها، مسؤولان و رسانه‌ها باید در زمینه ایجاد شرایط لازم برای مصرف قارچ سالم همکاری لازم را انجام بدهند و کارگروه سلامت و امنیت غذایی باید با جدیت اقدامات لازم را انجام بدهد.

 

*احتمال قاطی کردن قارچ‌های پرورشی فله‌ای با قارچ‌های خودرو طبیعی سمی وجود دارد

مدیر روابط عمومی مرکز مدیریت حوادث و فوریت‌های پزشکی استان کرمانشاه نیز به خبرنگار فارس در کرمانشاه، گفت: مشخص نیست قارچ‌های پرورشی فله‌ای که در کرمانشاه فروش می‌رفت، از کجا تهیه شده است.

اکبر آزادی با تصریح بر اینکه مصرف قارچ‌های پرورشی فله‌ای عده‌ای از شهروندان را مسموم کرده بود، بیان کرد: احتمال قاطی کردن قارچ‌های پرورشی فله‌ای با قارچ‌های خودرو طبیعی سمی وجود دارد.

وی تاکید کرد: مصرف قارچ‌های پرورشی که به‌صورت استاندارد با برچسب مشخص و تاریخ تولید و مصرف بسته‌بندی می‌شود، هیچ مشکلی برای شهروندان ایجاد نمی‌کند.

آزادی از مراجعه دیر هنگام اغلب افراد مسموم شده ناشی از مصرف قارچ سمی روییده در طبیعت به مراکز درمانی خبر داد و اظهار داشت: این افراد با شروع دل درد اقدام به خوددرمانی می‌کنند و پس از شدید شدن مسمومیت، عواقب ناشی از آن غیرقابل جبران است.

براساس گزارش فارس، بروز مشکلات شدید گوارشی، درد شکم، استفراغ، ضعف و بی‌حالی، کاهش سطح هوشیاری، تشنج و ایست قلبی از جمله مهم‌ترین عوارض مصرف قارچ سمی است که تاثیر مستقیم بر روی کبد گذاشته و عمدتا منجر به ازکارافتادگی آن می‌شود و در موارد ایجاد مسمومیت شدید منجر به مرگ فرد مسموم‌شده نیز خواهد شد.

هشدارهای بسیاری در زمینه مصرف قارچ‌های سمی توسط مسؤولان مربوطه و در رسانه‌های مختلف به مردم داده شده است و چندان بی‌راه نیست بگوییم اگر فردی پس از این‌همه هشدار باز هم به‌دلیل مصرف قارچ سمی مسموم شود، بی‌توجه بوده و به خودش آسیب وارد کرده و امید است دیگر شاهد وقوع مسمومیت در این زمینه نباشیم.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۳۰ مهر ۹۸ ، ۰۹:۳۷
شایلی شهسواری

به گزارش خبرنگار اجتماعی باشگاه خبرنگاران پویا؛ بهار امسال یکی از فصول پربارش طی سالهای اخیر بوده و تا به امروز در نواحی مختلف کشور به‌ویژه نوار غربی کشور شاهد بارشهای بسیار خوب و گسترده بهاری بوده‌ایم.

اما امسال این بارشها به‌گونه‌ای باعث رقم خوردن اتفاق تلخی برای برخی هموطنانمان در استانهای مختلف کشور شده است؛ بارشهای بهاری امسال که همراه با رویش "قارچ‌های خودروی رنگارنگ" در مزارع و دشتها بوده، متأسفانه تا به امروز مرگ 18 نفر و مسمومیت 1151 نفر در استانهای مختلف کشورمان را به‌همراه داشته است.

بله؛ متأسفانه عدم اطلاع از عوارض خطرناک مصرف قارچ‌ها و برخی تصورات غلط درباره قارچ‌ها مثل این تصور که در صورت پختن قارچ‌های سمی، سم موجود در آنها از بین خواهد رفت(!) باعث تهدید جان بسیاری از مردم کشورمان شده است.

باید اطلاع‌رسانی لازم درباره تصورات غلط قارچ‌های سمی و غیرسمی صورت گیرد؛ در همین رابطه، دبیر انجمن سم‌شناسی و مسمومیت‌های ایران می‌گوید: این‌گونه قارچ‌ها بر اثر پختن، کبابی یا آب‌پز کردن، باز هم سمی می‌مانند و مواد سمی آنها تخریب نمی‌شود.

از سوی دیگر باید بدانیم هر سال با فرا رسیدن فصول بهار و پاییز، تعدادی از گونه‌های سمی قارچ در برخی نقاط کشور رشد می‌کنند و قارچ‌های سمی از لحاظ ظاهری شباهت زیادی به قارچ‌های خوراکی دارند و تشخیص آنها، توسط افراد عادی میسر نیست، به همین دلیل امسال با تعداد زیادی از این‌گونه مسمومیت‌ها در کشورمان مواجه شده‌ایم.

همچنین عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات پزشکی قانونی کشور نیز بر این نکته تأکید دارد که مردم به هیچ وجه، قارچ‌های خودرویی را که در دشت‌ها و جنگل‌ها می‌روید نچینند و مصرف نکنند چراکه این‌گونه قارچ‌ها، بر اثر پختن، کبابی و یا آب‌پز کردن، بازهم سمی می‌مانند و مواد سمی آنها تخریب نمی‌شود.

اما آمار بسیار بالای مسمومیت از طریق مصرف قارچ در کشورمان در بهار امسال، حتی مدیرکل دفتر موزه تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان حفاظت محیط زیست را نیز مجبور به اعلام هشدار درباره مصرف قارچ کرد؛ وی نسبت به استفاده از قارچ‌ها و گیاهان خودرو در کشور هشدار داد و متذکر شد: از طریق ویژگی‌های ظاهری، بو و رنگ قارچ نمی‌توان به‌طور قطعی سمی و غیرسمی بودن آن را تشخیص داد و کوچکترین اشتباهی در تشخیص ممکن است منجر به مرگ یا آسیب‌های جدی به کبد و سایر اعضای بدن شود لذا توصیه می‌شود افراد غیرمتخصص در این زمینه، به هیچ وجه از قارچ‌های خودرو استفاده نکنند.

نکته دیگری که عموم مردم باید درباره قارچ‌ها بدانند این است که قارچ‌ها دارای گونه‌های بسیار متنوعی هستند و همین امر، تشخیص سمی و غیر‌سمی بودن گونه‌های مختلف قارچ را بسیار دشوارتر می‌کند.

در همین رابطه، رئیس گروه گیاهی سازمان حفاظت محیط زیست می‌گوید: «به‌طور کلی پنج گروه قارچ سمی وجود دارد که دسته اول قارچ‌هایی هستند که مشکلات گوارشی ایجاد می‌کنند و اولین علایم مصرف این گروه قارچ‌ها، تهوع، استفراغ و اسهال است که قارچ‌های Boletus satanus ,Russula emetic, Lactarius terminosus از این دسته هستند؛ دسته دوم قارچ‌هایی که مشکلات مغزی ایجاد می‌کنند و علایم آن‌ها مسمومیت، سرگیجه در هنگام راه رفتن و اختلال در بینایی است، دسته سوم قارچ‌هایی که باعث تجزیه خون می‌شوند و علایم آن‌ها مسمومیت، درد ناحیه بطنی ــ شکمی و بلافاصله ایجاد حالت یرقان است که قارچ Gyromitra esculenta از این دسته است.

دسته چهارم قارچ‌هایی که محرک مغز هستند و مسمومیت با این قارچ‌ها با علائم معدی آغاز می‌شود که به حالت خلسه منتهی می‌شود و دسته پنجم قارچ‌های کلریفرم (Choleriform) هستند که علایم مسمومیت با این گروه از قارچ‌ها عکس‌العمل‌های گوارشی با درد شدید است که سریعاً گسترش می‌یابد و باعث کاهش سریع قوا به‌همراه آسیب به ماهیچه قلب و ایجاد حالت اغماء است که بر اساس میزان مصرف قارچ در 60 درصد موارد منجر به مرگ می‌شود و حتی خوردن میزان کم این گروه قارچ‌ها در کودکان منجر به مرگ می‌شود که گونه‌هایی از Amanita به‌ویژه A.phalloides , A.verna در این گروه قرار دارند».

اما نکته بسیار مهم دیگری که عموم مردم باید به آن توجه داشته باشند این است که متأسفانه طی سالیان اخیر تبلیغات ناصحیح گسترده‌ای درباره فواید مصرف قارچ صورت گرفته است و قارچ به‌عنوان یک منبع پروتئینی مطمئن به مردم معرفی است!

این امر باعث ایجاد تصورات نادرستی درباره فواید مصرف قارچ بین توده مردم شده است و متأسفانه سرانه مصرف قارچ در سطح کشورمان به‌شدت افزایش یافته است اما، آیا به‌راستی آن‌گونه که برخی دست‌اندرکاران تولید و پرورش قارچ در کشورمان ادعا می‌کنند، قارچ یک ماده مغذی و مفید برای مصرف روزانه اعضای یک خانواده است؟!

در پاسخ به این سؤال باید گفت: خیر! اما چطور؟! با ما در ادامه این مطلب همراه باشید تا به بیان برخی دلایل این مسئله بپردازیم:

بر اساس مبانی طب ایرانی،قارچ‌های خوراکی (غیرسمی) یک ماده با طبیعت سرد و تر است که حتی مصرف مداوم قارچ‌های غیر‌سمی نیز می‌تواند موجب ایجاد بیماریهای مختلف و حتی سکته و فلج شود!

از سوی دیگر باید بسیار دقت داشت که به‌دلیل طبیعت سرد و تر قارچ، به هیچ وجه نباید در مصرف قارچ زیاده‌روی کرد و در صورت لزوم به مصرف، باید به مصرف حداقلی آن اکتفا کرد و در صورت مصرف، هنگام پختن آن، افزودن پونه، شوید و روغن زیتون به کاهش مضرات آن کمک می‌کند.

درباره غلط بودن این تصور که قارچ ماده‌ای مغذی و مفید است باید گفت که "قارچ" تولید‌کننده خون غلیظ و "عَفِن" در بدن انسان است یعنی عفونت‌پذیری خون حاصل از قارچ بالاست؛ کودکانی که سرما می‌خورند اگر به آنها سوپ حاوی قارچ داده شود, مدت عفونت و بیماری آنها طولانی‌تر خواهد شد!

باید این نکته را نیز دانست که "قارچ" نفّاخ و دیر‌هضم بوده و برای معده‌های ضعیف، مضر است همچنین مصرف "قارچ" می‌تواند کولیت و قولنج روده‌ای را ایجاد یا تشدید کند خصوصاً خوردن قارچ به‌همراه تخم‌مرغ و گوشت مضر‌تر است و در صورتی که پس از مصرف آن، آب سرد نیز نوشیده شود، مضرات آن برای سلامتی بسیار گسترده‌تر خواهد شد.

همچنین این نکته بسیار مهم را هم نباید از نظر دور داشت که مصرف قارچ برای افرادی که مشکل ناباروری دارند, ممنوع است و این افراد باید دقت‌ کنند که "قارچ" باید کاملاً از سبد غذایی آنها حذف شود چرا که مصرف قارچ می‌تواند باعث ناباروری دائم آنها یا تشدید ناباروری شود.

مصرف قارچ به‌ویژه در افراد مبتلا به کبد چرب به‌دلیل غلظتی که در خون ایجاد می‌کند، بسیار مضر است همچنین افرادی که معده ضعیفی دارند مثل زنان باردار و شیرده بهتر است قارچ نخورند.

در مجموع مصرف قارچ‌های خوراکی برای کسانی که معده‌ سرد و ‌تر دارند و برای مبتلایان به اختلالات کلیوی، مضر است.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۴ مهر ۹۸ ، ۱۰:۰۵
شایلی شهسواری

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس، کارشناس مسئول گل و گیاهان زینتی و قارچ خوراکی جهاد کشاورزی فارس گفت: این واحد در هزار و ۶۰۰ مترمربع زیربنا و با ظرفیت تولید ۱۰ هزار بسته کمپوست به بهره برداری رسید .

عبدالکریم طاهری مهر با بیان اینکه قارچ گانودرما در طب سنتی دنیا قدمتی ۴ هزار ساله دارد، افزود: در کشور چین این گیاه به دلیل خاصیت درمانی فراوان به پادشاه قارچ‌های دارویی شهرت دارد.
وی اظهارداشت: در کشور ما کمتر از ۱۰ سال است که فناوری پرورش این قارچ مورد توجه قرار گرفته است.
محسن پرهیزی عضو تیم تحقیقات پرورش قارچ گانودرما در فسا گفت: از ۲ سال پیش تحقیقات خود را بر پرورش قارچ‌های دارویی متمرکز کردیم و پس از موفقیت در پرورش قارچ گانودرما در مقیاس تحقیقاتی، توانستیم این گیاه ارزشمند را به تولید انبوه برسانیم.
وی افزود: این قارچ در بسته‌های مخصوص کمپوست و در سالن‌های سرپوشیده با کنترل میزان دما و رطوبت پرورش داده می‌شود.
پرهیزی تصریح کرد: بذر قارچ گانودرما که در بسته‌های کمپوست تزریق شده است، با قرار گرفتن در شرایط مطلوب از نظر دما و رطوبت رشد کرده و جوانه می‌زند.
وی ادامه داد: وقتی جوانه‌های قارچ گانودرما به رشد کافی رسیدند برداشت آن‌ها آغاز می‌شود.
پرهیزی افزود: قارچ‌ها پس از برداشت در دستگاه خشک کن مواد غذایی و در دمایی ۵۰ درجه سانتیگراد خشک شده و سپس به صورت پودر در می‌آید.
حسن اسماعیلی یکی دیگر از اعضای این تیم تحقیقاتی گفت: از مرحله قرار گرفتن کمپوست در سالن‌های پرورش تا برداشت قارچ حدود ۴ ماه طول می‌کشد.
وی با بیان اینکه این قارچ در دمای ۲۵ درجه سانتیگراد نیز به رشد خود ادامه می‌دهد، گفت: راه اندازی این واحد تولیدی در شهرستان فسا می‌تواند نویدبخش راه اندازی صنعت پررونق پرورش قارچ گانودرما در شهرستان‌های گرمسیر فارس و استان‌های جنوبی کشور باشد.
اسماعیلی اظهارداشت: این مجتمع در حال حاضر توان تولید سالانه ۲ تن پودر قارچ گانودرما را دارد که در صورت حمایت مسئولان این میزان به دو برابر قابل افزایش است.
محمدرضا اکبری، کارشناس طب سنتی گفت: قارچ گانودرما دارای ارزش دارویی فراوان بوده و در درمان بسیاری از بیماری‌ها کاربرد دارد.
وی افزود: در طب سنتی، این گیاه برای کاهش قند خون و فشار خون، افزایش پلاکت، درمان کبد چرب، زخم معده، بیماری‌های کلیه و ضعف اعصاب تجویز می‌شود.
اکبری، بهترین شیوه مصرف قارچ گانودرما را به صورت دمنوش و حداکثر میزان مصرف روزانه برای هر بیمار را حدود ۵ تا ۷ گرم  اعلام کرد.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۰ مهر ۹۸ ، ۱۰:۲۰
شایلی شهسواری

شغل‌های خانگی پولساز را بشناسید

شنبه, ۲۰ مهر ۱۳۹۸، ۰۹:۴۵ ق.ظ

برای شاغل شدن لازم نیست حتما تخصص داشته باشید. می‌توانید از قابلیتها و هنرهایتان در خانه استفاده کنید و با اندکی خلاقیت و نوآوری برای خودتان پول درآورید.

به گزارش ایسنا، این روزها مشاغل خانگی که طرفداران زیادی هم دارد در حال گسترش است و روز به روز به فعالان این عرصه افزوده می‌شود. بسیاری از کارآفرینان موفق مرد و زنی که وارد بازار کار شده و به درآمدزایی رسیده‌اند، از مشاغل خانگی شروع کرده و ایده‌های خلاقانه خود را به کار گرفته‌اند.

به اعتقاد صاحبنظران، کسب‌وکارهای خانگی یکی از بهترین و مطمئن‌ترین راهها برای درآمدزایی به شمار می‌رود و گسترش آن به توسعه اقتصاد، کاهش فقر و بیکاری منجر می‌شود.در کسب و کارهای خانگی مشارکت تمام اعضای خانواده لازم نیست و فعالیت اقتصادی یک یا چند نفر از اعضای خانواده می‌تواند به این کسب و کارها رونق ببخشد.

از نگاه سازمان بین المللی کار (ILO) موقعیت مکانی و وجود کسب و کار در خانه ملاک تلقی کردن آن به عنوان مشاغل خانگی است و کنوانسیون ۱۸۹ سازمان بین المللی کار، کار شایسته و ضرورت پرداختن به وضعیت کارگران خانگی اعم از پرستار بیمار در منازل، راننده و آشپز را به رسمیت شناخته است.

 اشتغال خانگی چه مزایایی دارد؟

امروز کار خانگی به یک منبع مهم اشتغال و درآمد به ویژه برای زنان تبدیل شده است.کار در خانه نه تنها کیفیت زندگی را بهبود می‌بخشد بلکه موجب می‌شود افراد بیشتری مشغول کار شده و سطح درآمد خود را افزایش دهند و از این جهت به اقتصاد خانوار نیز کمک می‌شود. افراد به جای صرف هزینه‌های کلان برای اجاره مغازه یا خروج از منزل و گرفتار شدن در ترافیک و شلوغی‌های خیابان و یا داشتن استرس رسیدن به محل کار، به آسانی کسب و کار خود را در خانه توسعه می‌دهند و علاوه بر صرفه‌جویی در وقت، با خیالی آسوده به فعالیت اقتصادی در خانه می‌پردازند و در رسیدگی به امور خانواده و تربیت فرزندان نیز موثرتر عمل می‌کنند.

 

مشاغل خانگی پر سود با درآمد میلیونی!

پرورش بلدرچین، پرورش قارچ، تولید گیاهان زینتی و آپارتمانی، تهیه و پخت‌وپز غذا، خشک کردن میوه، شیرینی‌پزی، بافت فرش وتابلوفرش، عروسک‌سازی، چهل تکه‌دوزی، ساخت زیورآلات و بدلیجات، تولید جعبه‌های کادویی، جواهرسازی، راه‌اندازی مزون لباس خانگی، خیاطی، نویسندگی رمان، مشاوره کسب و کار، طراحی گرافیک، بازاریابی شبکه‌ای، ساخت و تولید گیم و انیمیشن و پرستاری در منزل از جمله کارهایی است که می‌توان در خانه به آنها اشتغال ورزید و به درآمد سرشار و حتی میلیونی رسید.

در همین راستا معاونت توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت کار گام‌های موثری در زمینه توسعه مشاغل خانگی برداشته و الگوی نوین توسعه مشاغل خانگی را از طریق دبیرخانه ستاد ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی به اجرا درآورده است.

این الگو به افراد کمک می‌کند در ابتدای کار به بنگاه‌های بالادستی و افراد پشتیبان حقیقی و حقوقی که توان انجام کار را دارند، متصل شده، کار را آغاز کرده، درآمدزایی داشته و به اشتغال و درآمد پایدار دست یابند.

وزیر تعاون،کار و رفاه اجتماعی می‌گوید مشاغل خانگی نه تنها در کشور ما بلکه در بسیاری از کشورهای پیشرفته دنیا مورد توجه قرار دارد و رسته‌های مختلفی اعم از نویسندگی، مشاوره حقوقی، مربی سلامت، مدیریت بازار، تحلیل‌گری،بازاریابی و ویراستاری را شامل می‌شود.

به اعتقاد وی، اشتغال خانگی برای جوانانی که در حال گذراندن خدمت سربازی هستند فرصت مغتنمی است تا از این طریق مهارت‌آموزی داشته و پس از اتمام سربازی بتوانند کسب و کارهایی در این حوزه راه اندازی کنند.

مهناز امامدادی ‌دبیر ستاد ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به انعطاف پذیری طرح می‌گوید: این طرح از طریق هدایت و مشاوره و استعدادیابی موجب توانمندسازی متقاضیان مشاغل خانگی می‌شود.توسعه مشاغل خانگی متقاضیان را به پشتیبانان و بنگاههای بالادستی متصل می‌کند و امکان درآمدزایی و اشتغال پایدار را برای افراد به وجود می‌آورد.

به گفته وی، شناسایی ظرفیتها، توانمندی متقاضیان و اتصال به بازار کار از مهم ترین اهداف طرح به شمار می‌رود و جهاد دانشگاهی به عنوان مجری طرح وظیفه تسهیل‌گری را بر عهده دارد.

دبیر ستاد ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی می‌افزاید: اگر در گذشته برای ایجاد یک شغل نیازمند وام بانکی بودیم امروز در حوزه مشاغل خانگی پرداخت تسهیلات در مرحله آخر است چون مشاغل خانگی وابستگی زیادی به گرفتن وام ندارند و افراد با تلاش خود کار را به سرانجام می‌رسانند.

آمارها در خصوص مشاغل خانگی چه می‌گویند؟

بر اساس آمارها ۹۲ هزار شغل در بخش مشاغل خانگی طی سال گذشته در کشور ایجاد شده و بیش از  ۲۷۰ هزار متقاضی اشتغال خانگی نیز موفق به اخذ مجوز مشاغل خانگی در رشته‌های گوناگون شده‌اند.

متقاضیان مشاغل خانگی می‌توانند برای ثبت طرح‌های خود به سایت mashaghelkhanegi.ir  مراجعه و متناسب با نوع فعالیت و شغل موردنظر خود یکی از فرم‌های ثبت‌نام (مستقل - تحت پوشش - پشتیبان) را تکمیل کنند.فرم‌های تکمیلی توسط دستگاه اجرایی مربوطه بررسی‌شده و در صورت تائید طرح در دستگاه اجرایی، مجوز مربوطه صادر خواهد شد.

دولت علیرغم محدودیتهای مالی برای توسعه مشاغل خانگی و ایجاد اشتغال پایدار و حمایت از کارجویان به ویژه زنان سرپرست خانوار، وام‌ و تسهیلات بانکی پیش‌بینی کرده است.در حال حاضر برخی بانکها پرداخت وام و تسهیلات خود اشتغالی و مشاغل خانگی را در دستور کار قرار داده‌اند که بانک مسکن از جمله این بانکها است.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۰ مهر ۹۸ ، ۰۹:۴۵
شایلی شهسواری

به گزارش خبرگزاری تسنیم، بالا بودن تولید قارچ در ایران معلول گسترش پرورش این محصول به صورت خانگی است. طی سال های اخیر خیلی ها با طی دوره های آموزشی ساده و استفاده از فضاهای بلااستفاده منزل نظیر پارکینگ، زیر زمین و انباری به پرورش قارچ روی آورده اند و از این محل به کسب درآمد پرداخته اند. اما آیا هنوز هم می توان برای پیدا کردن شغل و کسب درآمد روی پرورش قارچ حساب باز کرد؟
طبق آمار سازمان خواربار کشاورزی ملل متحد (فائو)، تولید سالانه قارچ جهان در مجموع هفت میلیون و 700 هزار تن است که از این میزان، پنج میلیون تن مربوط به کشور چین، 761 هزار تن ایتالیا، 390 هزار تن آمریکا، 304 هزار تن هلند، 148 هزار تن اسپانیا، 115 هزار تن فرانسه است و ایران با تولید 90 هزار تن قارچ در سال، رتبه پنجم را در جهان دارد.

سرانه تولید قارچ در ایران 1.2 کیلوگرم است، در حالی که میانگین سرانه تولید جهان 1.1 کیلوگرم است، بنابراین تولید قارچ ایران رقمی بالاتر از سرانه جهانی را نشان می دهد که در نوع خود جالب توجه است. اما سرانه مصرف قارچ خوراکی در کشورهای چین و آمریکا 5 کیلوگرم، در اروپا 4 کیلوگرم و در ایران  فقط 1.2 کیلوگرم است.

هم اکنون کشور چین با 688 هزار تن و هلند با 278 هزار تن کنسرو و تازه خوری قارچ خوراکی اولین و دومین صادرکننده این محصول در جهان به شمار می روند، در حالی که ایران در این زمینه صادرات ناچیزی دارد. در حال حاضر به طور رسمی سالانه حدود 1800 تن قارچ خوراکی از کشور صادر می شود.

شروع پرورش قارچ در انباری خانه پدری
بالا بودن سرانه تولید قارچ در ایران معلول گسترش پرورش این محصول به صورت خانگی است. طی سال های اخیر خیلی ها با طی دوره های آموزشی ساده و استفاده از فضاهای بلااستفاده منزل نظیر پارکینگ، زیر زمین و انباری به پرورش قارچ روی آورده اند و از این محل به کسب درآمد پرداخته اند. خانم سیده آسیه حسینی از جمله همین افراد است. او در سومین دوره همایش طلایه داران اقتصاد مقاومتی به عنوان تولید کننده برگزیده مورد تقدیر قرار گرفت.

سیده آسیه حسینی درباره نحوه ورودش به عرصه پرورش قارچ میگوید: "وقتی همسرم بعد از 13 سال فعالیت در شغل دولتی مشمول تعدیل نیرو شد و کار خود را از دست داد با مشکلات مالی زیادی روبرو شدیم. مخصوصا که تا مدت ها نتوانست شغل جدیدی پیدا کند. تصمیم گرفتم برای کمک به حل مشکل مالی خانواده به مشاغل خانگی روی بیاورم و عرصه پرورش قارچ را انتخاب کردم."

او می افزاید: "همسرم در آغاز کار مخالف کار پرورش قارچ بود چون فکر می کرد حتما ضرر خواهم کرد و مشکلاتمان بیشتر می شود. اما در نهایت با اصرار کار را در انباری منزل پدرم آغاز کردم. اوایل کار به دلیل بی تجربه بودن، قارچ ها از بین رفت و دچار ضرر شدم اما با کسب تجربه و استفاده از دانش پرورش قارچ به درآمدزایی مناسب رسیدم."

حالا شغل شوهرم پرورش قارچ است
این فعال اقتصادی خاطرنشان می کند: "همسرم با دیدن موفقیتم در پرورش قارچ، آرام آرام نظرش تغییر کرد و پذیرفت که این کار توجیه اقتصادی دارد. حالا شغل شوهرم پرورش قارچ است و کارگاه را او اداره می کند. با درآمد حاصل از فروش قارچ ها و دریافت 22 میلیون تومان تسهیلات اقتصاد مقاومتی از بسیج سازندگی توانستیم دو کارگاه 100 متری دیگر نیز راه اندازی کنیم و کار تولیدی را توسعه دهیم."

بسیاری تصور می کنند از آنجایی که تولید قارچ به صورت خانگی نیز انجام می شود، اصطلاحا دست توی کار زیاد شده و بازاریابی برای محصول کار مشکلی است. سیده آسیه حسینی با این دیدگاه موافق نیست و می گوید: "ما مشکلی برای بازاریابی نداریم، در واقع با تقاضای مضاعف نیز روبرو هستیم و مشتری ها خودشان به سراغمان می آیند. البته باید به این نکته توجه کرد که به طور کلی بازار قارچ در استان هایی که از گردشگران بیشتری پذیرایی می کنند، بهتر است زیرا در این استان ها رستوران های بیشتری وجود دارد و به طور طبیعی مصرف قارچ بالاتر از سایر استان هاست. استان مازندران که ما در آن ساکن هستیم همین وضعیت را دارد."

او درباره میزان درآمدش از پرورش قارچ اظهارمی کند: " در هر دوره 70 روزه پرورش قارچ، 15 میلیون تومان قارچ می فروشم که رقمی نزدیک به 7 میلیون تومان آن سود خالص است. بخش بیشتر هزینه های تولید قارچ به قیمت بالای کمپوست باز می گردد."

علاقه مندان از کجا و چگونه شروع کنند؟
این فعال اقتصاد مقاومتی در این باره که علاقمندان به پرورش قارچ باید کار خود را از کجا شروع کنند، می گوید: "هر کس قصد پرورش قارچ دارد باید اطلاعات لازم و دانش اولیه را در این زمینه کسب و در کلاسهای پرورش قارچ شرکت کند زیرا قارچ بسیار حساس است و تنظیم دما و رطوبت محیط از اهمیت بالایی برخوردار است. یکی از ویژگی های منحصر به فرد عرصه پرورش قارچ نیاز پایین آن به هزینه و سرمایه گذاری است." 

سیده آسیه حسینی می افزاید: "خوب است از مساحت های کم شروع کنند تا تجربه بدست آورند. مثلا در یک اتاق 10 متری با 1 میلیون تومان سرمایه می شود پرورش قارچ را آغاز کرد. برای شروع به کار، محلی از خانه که می تواند حمام، اتاق بدون استفاده یا انباری باشد را انتخاب و به این شرط که دارای امکان تخلیه هوا باشد اقدام به آماده سازی آن کنند."

استحکام سازه ها را جدی بگیرید
او خاطرنشان می کند: "باردهی قارچ به صورت روزانه انجام میشود بنابراین میزان تولید به تعداد روزهای باردهی تقسیم شده و شاید روزانه چند کیلو بار داشته باشیم. بهترین خریدار این شیوه از تولید در خانه معمولا همسایه ها و آشنایان هستند، به این دلیل که معمولا به دلیل کوچک بودن محیط تولید، قارچ های بدست آمده از کیفیت بهتری برخوردار هستند می توان به قیمتی بالاتر از سوپر مارکت ها و میوه فروشی ها قارچ را به فروش رساند. بعد از انتخاب محل، اولین قدم انتخاب قفسه بندی برای چیدن کمپوست هاست. نوع قفسه برای تولید در خانه با قفسه بندی قارچ دکمه ای در سالن های بزرگ تولید تفاوتهایی دارد. این تفاوتها به دلیل ارتفاع کم حمام یا اتاقهاست چراکه امکان مرتفع ساختن قفسه ها وجود ندارد و بنابراین مجبور خواهیم بود تا قفسه بندی را در حداکثر ٣ طبقه بسازیم."

این تولید کننده قارچ درباره سازه ها می گوید: "برای ساخت قفسه ها میتوان از لوله های آب کهنه نیز استفاده کرد و در کل این بخش ارتباط مستقیم با میزان هزینه اولیه شما خواهد داشت ولی طبق تجربه شخصی برای تولید قارچ در خانه هر قدر کمتر هزینه کنید به نفع شماست و خیلی کیفیت قفسه بندی در کار ما تاثیر گذار نیست فقط نسبت به استحکام آن مطمئن شوید. برای کف قفسه ها نیز میتوانید از تسمه های پلاستیکی استفاده یا حتی طناب کشی کنید. تهویه محیط باید یکنواخت باشد و رطوبت بین 70 تا 80 درصد تنظیم شود، تقویت خاک بستر بوسیله کود مایع و برداشت به موقع قارچ ها از عوامل موفقیت در تولید است. پس از فراهم کردن این امکانات شما نیاز به کمپوست دارید تا پرورش قارچ را آغاز کنید و با کمی مطالعه در زمینه پرورش قارچ می توانید تولید کننده قارچ در منزل یا انباری خانه خود باشید."

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۴ مهر ۹۸ ، ۱۸:۲۳
شایلی شهسواری

مدیرکل دفتر امور گلخانه‎ها، گیاهان داروئی و قارچ خوراکی گفت: ساکنان مناطق محروم برای پرورش قارچ تسهیلات می‎گیرند.

به گزارش ایسنا، غلامرضا تقوی با اشاره به حمایت‎های مختلف وزارت جهاد کشاورزی برای احداث واحدهای پرورش قارچاظهار کرد: تامین منابع مالی، صدور مجوزهای فنی و حمایت از متقاضی تا صدور پروانه و تامین و ارتقاء دانش فنی از جمله حمایت‎های وزارت برای احداث این واحدها است.

وی با اشاره به اینکه احداث واحدهای قارچ خوراکی تحت پوشش تامین منابع مالی و تسهیلات بانکی است، افزود: تسهیلات صندوق توسعه ملی برای احداث واحدهای تولید قارچ ۱۴.۵ درصد است، همچنین تسهیلاتی با سود ۱۵ درصد توسط بانک کشاورزی اعطا می‎شود که حدود یک تا ۱.۵ سال استراحت دارد.

تقوی خاطرنشان کرد: این در حالی است که نرخ سود این تسهیلات در مناطق محروم سه درصد کمتر است.

 

 

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۶ مهر ۹۸ ، ۱۱:۲۱
شایلی شهسواری

کمپوست چیست؟

سه شنبه, ۲ مهر ۱۳۹۸، ۱۱:۲۴ ق.ظ

کمپوست پسماندهای آلی تجزیه‌شده و نسبتاً پایدار حاصل فرایند پوسش هستند و پوسش یا کمپوست کردن عمل پوساندن و تجزیه بقایای گیاهی، حیوانی یا زباله‌های شهری همچنین لجن فاضلاب است که تحت شرایط خاص و روش‌های گوناگون انجام می‌گیرد. این عمل شاید کهن‌ترین روش بازیافت باشد. مواد آلی موجود در توده مصرفی برای کمپوست از ضایعات کشاورزی، مواد خوراکی و زباله‌هایی است که از راه تجزیه هوازی و بی‌هوازی به خاک سیاه و سفید غنی تبدیل می‌شوند که به عنوان کود در کشاورزی مصرف می‌شود. فرایند کمپوست بسیار ساده است و به‌دست افراد با تجربه در خانه‌های خود، کشاورزان در زمین‌های شان، و به شکل صنعتی نیز انجام می‌شود. کمپوست حاصل فعالیت بیولوژیکی میکرورگانیسم‌هایی است که توانایی شکستن مولکول‌های درشت مواد آلی را دارا می‌باشند.

این کود که از پسماندهای کشاورزی، خانگی و خوراکی تولید می‌شود یکی از عالی‌ترین کودها برای مصارف کشاورزی به‌شمار می‌رود و تولیدکنندگان گل و گیاه نیز امکان بهره‌گیری از این کود را دارند. منیزیوم و فسفات موجود در این کود سبب آبرفتی شدن خاک‌های کشاورزی و جذب سریع تر مواد مغذی درون خاک می‌شود. کمپوست، خاک بسیار غنی و مورد استفاده است که در مکان‌هایی همچون در باغ‌ها، محوطه سازی، باغداری، و کشاورزی به عنوان کود بکار می‌روند. کمپوست به عنوان یک آفت کش طبیعی برای خاک نیز می‌باشد. در خاک پوسال اکوسیستم‌ها برای کنترل فرسایش، زمین و جریان بهسازی خاک، ساخت و ساز تالاب، و به عنوان پوشش دفن زباله بسیار مفید است.

انواع کمپوست

برای تهیه کمپوست، برحسب مواد مصرفی و نحوه تولید، انواع مختلف کمپوست تهیه می‌شود:

1- کمپوست حاصل از پسماند تَر شهری(بقایای مواد غذایی و سبزیجات) Municipal solid waste compost

2- کمپوست سبز Green waste compost

تهیه شده از پسماندهای باغبانی، پسماندهای حاصل از هرس گیاهان در فضای سبز و پارک‌ها که طی فرایند تجزیه و تخمیر توسط میکروارگانیسم‌ها، تبدیل به کمپوست می‌شوند.

3- ورمی کمپوست Vermicompost

4- کمپوست قارچ خوراکی Mushroom Compost

کمپوست جهت بستر کشت و تأمین‌کننده مواد غذایی در پرورش قارچ دکمه ای

 

 

منبع: ویکی پدیا 

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۲ مهر ۹۸ ، ۱۱:۲۴
شایلی شهسواری